skip to Main Content
Menu

Wat te doen bij ontslag tijdens ziekte?

Het komt met grote regelmaat voor dat werknemers worden ontslaan terwijl zij ziek thuiszitten. Dit is niet alleen ontzettend vervelend, maar brengt ook financiële risico’s met zich mee. Je bent namelijk opeens je dagbesteding en je inkomen kwijt. Iets waar niemand op zit te wachten. Maar wat kan je nou precies doen bij ontslag tijdens ziekte? In deze blog vertellen wij je daar alles over.

Wettelijk 104 weken beschermd

Zit jij al een tijdje ziek thuis? Dan is het belangrijk om te weten dat de Nederlandse wetgeving je voor 104 weken beschermd tegen ontslag. Tijdens deze gehele periode mag een werkgever jouw arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Er is dus sprake van een ontslagverbod. Ontslaat een werkgever je toch tijdens deze periode? Dan kan je hiervoor een rechtszaak beginnen om het ontslag terug te draaien.

Ontslag na de wettelijke termijn

Wanneer de 104 weken voorbij zijn en je zit nog steeds ziek thuis, dan kan je werkgever je ontslaan. Dit moet aangevraagd worden bij het UWV onder het mom van een langdurige arbeidsongeschiktheid. Hierna moet er aangetoond worden dat je binnen 26 weken niet zal herstellen en dat je daardoor jouw werkzaamheden niet meer kan uitvoeren. Bovendien moet je werkgever het gehele re-integratietraject gedocumenteerd hebben zodat het UWV dit kan bekijken. Indien er te weinig is gedaan aan dit traject, dan kan je ontslag alsnog ongeldig worden verklaard.

Teken geen vaststellingsovereenkomst

Ondanks dat je de eerste twee jaren niet ontslagen mag worden door ziekte, gebeurt het in de praktijk regelmatig dat een werkgever vraagt of je een vaststellingsovereenkomst wilt tekenen. Dit lijkt misschien heel aantrekkelijk als het re-integratietraject veel stress oplevert, maar wij adviseren om dit niet te tekenen. Wanneer je ervoor kiest om dit wel te ondertekenen dan vervalt hiermee direct je recht op een uitkering. Laat je dus niet zomaar dwingen om een vaststellingsovereenkomst te tekenen.

Recht op een transitievergoeding

Heeft het UWV je werkgever gelijk gegeven en daarmee het ontslag goedgekeurd? Dan is het wettelijk bepaald dat je werkgever een transitievergoeding moet betalen. De hoogte van deze vergoeding wordt door het UWV vastgesteld aan de hand van een paar regels. Wil je hier meer over weten? Dan kan je het beste contact opnemen met een juridisch loket. Doordat een transitievergoeding erg hoog kan worden, besluiten steeds meer kleine werkgevers om geen ontslag meer aan te vragen maar een slapend dienstverband in te stellen. Hiermee betalen zij je salaris door wat voordeliger is dan een hoge transitievergoeding te betalen. Met een ontslag tijdens ziekte sta je er dus niet direct alleen voor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top