skip to Main Content
Menu

Heb jij een vitamine B12 tekort? Volg dan snel deze tips!

Vitamine B12Voel jij je al maanden uitgeput en moe? En lukt het je daardoor niet meer om de kleinste huishoudelijke taken te doen? En gaan deze klachten gepaard met een slechte eetlust of slaapproblemen? Dan heb jij wellicht te maken met een tekort aan vitamine B12. Deze vitamine is essentieel voor energie, stofwisseling en een gezonde zenuwfunctie. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot tal van problemen, waaronder vermoeidheid, bloedarmoede en zelfs geestelijke verwarring. Wanneer je denkt dat je te maken hebt met een vitamine B12 tekort, dan kan je hier vanzelfsprekend voor naar de huisarts gaan of onze tips volgen. Op die manier voel jij je snel weer de oude!

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, maakt deel uit van de familie van B-vitaminen. Het is essentieel voor gezonde zenuw- en bloedcellen, DNA-synthese en energieproductie. Je vindt het in dierlijke producten zoals vlees, eieren, vis, melk en zuivelproducten. Bovendien vind je het ook in verrijkte voedingsmiddelen zoals sommige ontbijtgranen en plantaardige melk. Vitamine B12 is essentieel voor ons lichaam, waardoor een tekort voor flinke gezondheidsproblemen kan zorgen.

Symptomen van een vitamine B12 tekort

Vermoed jij dat je een vitamine B12 tekort hebt? Maar durf je hiervoor niet langs de huisarts te gaan? Dan wil jij natuurlijk niets liever dan weten wat de symptomen van een vitamine B12 tekort zijn. Wanneer je een tekort aan deze vitamine hebt, dan merk je in ieder geval:

 • Vermoeidheid en moeheid
 • Slechte eetlust of gewichtsverlies
 • Gevoelloosheid of tintelingen in handen en voeten
 • Zwakte, licht in het hoofd en evenwichtsproblemen
 • Geheugenproblemen of mentale verwarring
 • Concentratieproblemen
 • Hartkloppingen (onregelmatige hartslagen)
 • Slechte coördinatie en moeite met lopen

Tips om jouw tekort aan te vullen

Een vitamine B12 tekort brengt vervelende symptomen met zich mee die uiteindelijk jouw leven kunnen gaan beheersen. Om dit te voorkomen kan je het beste supplementen nemen. Wil je liever het tekort bij de kern aanpakken, dan is het verstandig om je met behulp van de functionele geneeskunde te laten behandelen. De beoefenaars van functionele geneeskunde zullen onder andere met de volgende adviezen komen:

 1. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B12. Denk hierbij aan vis, eieren, melk en zuivelproducten, orgaanvlees en verrijkte granen.
 2. Overweeg een vitamine B12-supplement te nemen, vooral als je vegetariër of veganist bent.
 3. Praat met jouw behandelaar over regelmatige bloedtests om jouw vitamine B12-gehalte te controleren.
 4. Praat zo nodig met jouw behandelaar over injecties met vitamine B12, wat de meest efficiënte manier kan zijn om jouw niveaus snel te verhogen.
 5. Verminder bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen in jouw dieet, omdat deze de opname van vitamine B12 kunnen verstoren.
 6. Zorg ervoor dat je voldoende foliumzuur (vitamine B9) binnenkrijgt via donkere bladgroenten, bonen en bepaalde granen. Foliumzuur helpt om vitamine B12 goed te metaboliseren.
 7. Vraag jouw behandelaar naar een multivitamine- of mineralensupplement nemen dat vitamine B12 bevat.
 8. Zorg voor voldoende rust en ontspanning, want chronische stress kan het vitamine B12-niveau in het lichaam doen dalen.

Na het opvolgen van bovenstaande tips zal je merken dat jij je al snel weer de oude gaat voelen. Laat jouw klachten niet langer jouw leven beheersen en ga zo snel mogelijk aan de slag om jouw vitamine B12 tekort de kop in te drukken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top