skip to Main Content
Menu

Veganistisch eten, wat zijn de voordelen?

veganistisch etenAls veganist gebruik je geen dieren voor kleding en andere producten. Veganisten eten ook geen dieren, want veganisme is een levensstijl. Het verschil met een vegetarisch dieet is dat vegetariërs wel andere dierlijke producten eten en gebruiken zoals melk, eieren, leer etc. Een veganistisch dieet gaat nog een stapje verder. Mocht je liever vegetarisch eten, dan kun je hier eens kijken voor een vegetarisch weekmenu wat laag in koolhydraten is, zodat het erg gezond is voor je lijf en goed voor de dieren natuurlijk!

Wat een je wel of niet bij een veganistische dieet?

Als je veganist bent eet je geen vlees, vis, eieren, en geen zuivelproducten. Je gebruikt ook geen producten die van dieren afkomstig zijn, en ook geen dierlijke ingrediënten. Kleding zoals leer, bont, wol en zijde wordt ook niet gebruikt, plus geen producten waar dierproeven mee gedaan zijn. Er is veel variatie in maaltijden en producten die je kunt nuttigen als veganist.

Denk aan aardappelen, roggebloem, spelt pasta en boekweit noedels. Enkele varianten bevatten vaker ei bijvoorbeeld tagliatelli. Lees dus altijd goed welke ingrediënten een product bevat. Gekookte granen als gerst, gierst en rogge zijn ook goed om te gebruiken. De meeste veganisten zullen niet snel vleesvervangers eten. In plaats daarvan kun je extra veel peulvruchten eten, voldoende groenten, vitamines en mineralen. Zuivel kun je vervangen door rijstmelk, sojamelk, havermelk, hazelnotenmelk en amandelmelk. Verder kun je soja yoghurt en soja margarine gebruiken. Soja kaas is alleen in een natuur winkel te koop. Tevens kun je in natuur voedingswinkels ei vervangers vinden die meestal in poedervorm zijn.

Zorg ervoor dat je voldoende omega 3 binnenkrijgt

Om genoeg omega 3 vetzuren binnen te krijgen kun je de volgende voedingsmiddelen gebruiken. Lijnzaad, lijnzaadolie, koolzaadolie, walnoten en sojabonen. Zorg ook dat je voldoende eiwit, ijzer, B1 en B2 binnen krijgt. Peulvruchten zijn onder andere linzen, bruinebonen en kikkererwten. Verder noten, pinda’s, zaden en pitten, tempé en tofu. Kijk uit met kant en klare maaltijden want dezen bevatten meestal teveel zout. Eet verder iedere dag een handje vol noten. Om genoeg ijzer binnen te krijgen is het belangrijk om voldoende groente en fruit te eten. Eet vooral groene groenten, daarin zit niet alleen ijzer maar ook foliumzuur. Foliumzuur is goed voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. Bij een tekort ontstaat bloedarmoede. Eet ook voldoende volkoren producten en aardappelen. Verder is het zinvol om genoeg vitamine D binnen te krijgen, en indien nodig aanvullen met een vitamine D voedingssupplement, vooral bij een tekort aan zonlicht.

Voor en nadelen van veganistisch eten

Er kan een tekort aan vitamine B12 ontstaan wat kan leiden tot een gebrek aan eetlust, vermoeidheid of aantasting van het zenuwstelsel. Een tekort aan ijzer leidt tot bloedarmoede en daaruit kunnen weer klachten ontstaan zoals hoofdpijn en duizeligheid. Door een tekort aan calcium kan botontkalking ontstaan, maar ook door een tekort aan vitamine D. Ontstekingen aan de huid kan komen door een tekort aan vitamine B2, en geheugenverlies door een tekort aan B1. Te weinig eiwit leidt tot spierafbraak. Als je er genoeg op let dat je voldoende vitaminen en voedingsstoffen binnen krijgt is er niets aan de hand, en heeft veganistisch eten veel voordelen.

Geen vlees eten is goed voor het welzijn van dieren. En geen vlees eten is beter voor je darmflora, je krijgt minder chronische ontstekingen, en zelfs een beter humeur! En vlees eten maakt je versneld ouder. Het bespaart je geld, want vlees is meestal duur. Als veganist is de kans op overgewicht en hart en vaatziekte heel klein. En het draagt bij tot een beter milieu, minder kans op diabetes en een hoge bloeddruk. Ook heb je als veganist een lager LDL cholesterol. Voor jonge kinderen is het niet geschikt, omdat jonge kinderen nog behoefte hebben aan bepaalde voedingsstoffen in verband met de groei en ontwikkeling. Veganistisch eten is ook niet geschikt voor zwangere vrouwen en ouderen.

Denk er zeker niet te makkelijk over, en laat in ieder geval eerst je bloed controleren op eventuele tekorten. De overstap naar veganistisch eten kan moeilijk zijn. Daarom is het verstandig om informatie aan je huisarts te vragen en eventueel aan een diëtist.

Bron foto door Lisa Fotios via Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top