skip to Main Content
Menu
Kan Iemand Hoogbegaafd Zijn Na Een Lage IQ Score?

Kan iemand hoogbegaafd zijn na een lage IQ score?

Er zijn meer dan 400.000 mensen in Nederland die hoogbegaafd zijn. Deze zijn zo getest met een IQ test. Maar zijn mensen die en lagere IQ score hebben niet hoogbegaafd? In dit artikel geef ik je antwoord op die vraag.

IQ test

Een IQ test is een test dat je cognitieve vermogen test. Dit houd in hoe je hersenen dingen onthouden, weten, opslaan en onderscheiden. Ze testen dus een stukje van je intelligentie. Een IQ test voorspelt een stukje van je maar die kan natuurlijk geen garantie bieden.
Bij een uitkomst van 130 of hoger, ben je hoogbegaafd. Dit verscheelt per test, maar over het algemeen is 130 het getal.

Kenmerken

Hoogbegaafdheid is natuurlijk meer dan alleen je cognitieve vermogen. Je hebt natuurlijk ook andere kenmerken die iemand hoogbegaafd kunnen maken. Hier staan een aantal bekende kenmerken aangegeven die laten zien of iemand hoogbegaafd is.

  • Alertheid

Hoogbegaafde mensen zijn op jonge leeftijd erg alert en hebben ook een goed concentratie vermogen.

  • Verbanden leggen

Hoogbegaafde mensen willen graag verbanden leggen en doen ook hun best hiervoor. Ze hebben een diepe gedachtegang en combineren gegevens of gedachten.

  • Zintuigelijk sterk

Hoogbegaafde mensen hebben sterkere zintuigen als een gemiddeld mens. Ze ruiken, voelen, zien en horen beter. Dit kan ook voor snelle irritaties zorgen omdat ze overprikkeld kunnen raken.

  • Creativiteit

Hoogbegaafde mensen zijn vaak erg creatief. Niet alleen in hun doen en laten maar ook in hun oplossingsgericht denken.

  • Doorzettingsvermogen

Aan hun doorzettingsvermogen kan het niet liggen, Hoogbegaafde mensen zijn de mensen met de meeste doorzettingsvermogen.

Conclusie

Stel je voor dat je een IQ test maakt, maar de uitslag is net iets minder dan 130, ben je dan niet hoogbegaafd?

Omdat een IQ test een momentopname is, is het lastig om te zeggen of het daar van af moet hangen. Tijdens dat moment kan je bijvoorbeeld weinig concentratie hebben. Misschien heb je wel last van faalangst en heb je daarom de test “slechter” gemaakt als dat je daadwerkelijk kan.

Een uitslag van een IQ test is daarom ook niet bindend. Je kan je hersenen bijvoorbeeld ook trainen op zo’n test. Een test is dus niet altijd even bindend. Daarnaast kan je IQ bijvoorbeeld 126 zijn en je hebt vele kenmerken voor hoogbegaafdheid. In deze situatie kan je jezelf ook hoogbegaafd noemen. Je hebt de kenmerken en daarnaast heb je ook een hoger IQ dan een gemiddeld mens. Dan kan ook deze mensen ook onder de categorie hoofdbegaafdheid vallen.

Bron: https://giftedpeople.eu/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back To Top